Zostaw nam swoje dane a my skontaktujemy
    się z tobą najszybciej jak to możliwe

    Administratorem danych osobowych przekazanych za pomocą formularza kontaktowego jest ADEX COSMETICS&PHARMA SP Z O.O. z siedzibą w Warszawie, ul. Rondo Organizacji Narodów Zjednoczonych 1, 00-124, który na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO przetwarza przekazane dane w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do danych i ich sprostowania. Z pełną informacją można zapoznać się TUTAJ

    Bambus- właściwości kosmetyczne

    23.10.20
    Adex
    Bambus- właściwości kosmetyczne

    Ekstrakt z bambusa jest szeroko wykorzystywany w produkcji kosmetyków, wykazując działanie przeciwzapalne oraz przyczyniając się do odmłodzenia i nawilżenia skóry. Dowiedzmy się więcej na temat właściwości kosmetycznych bambusa.  

    W przyrodzie istnieje aż 350 gatunków bambusa. Ta roślina porasta głównie tereny Azji i wysp Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Bambus jest rośliną tropikalną, która może osiągać od 9 do 20 metrów wysokości. Bambus jest szeroko wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. Jego liście są źródłem flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Roślina zawiera również polisacharydy, laktony, aminokwasy i śladowe ilości minerałów. 

    Właściwości lecznicze

    Bambus jest rośliną, której prozdrowotne i pozytywne właściwości docenił już dawno przemysł farmaceutyczny. Kiedyś stosowano bambus do leczenia stanów zapalnych, a jego właściwości mają korzystny wpływ na walkę z nowotworami. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne. Bambus jest nieocenionym orężem w walce z bólem stawów.  

    Właściwości kosmetyczne

    Stosuje się go w kosmetykach o działaniu przeciwpodrażnieniowym. Badania wykazały, że ekstrakty Bambusa arundinacea pomagają na obrzęki łap szczurów oraz zwiększają działanie przeciwnowotworowe u szczurów albinosów. Połączenie produktu roślinnego z bambusa i nowoczesnej medycyny przyczynia się do działania przeciwzapalnego zwłaszcza w kuracji chronicznych zapaleń. Dzięki potencjałowi przeciwutleniającemu flawonoidów zawartych w bambusie wychwytujących wolne rodniki, ekstrakt z liści bambusa jest rekomendowany do produktów chroniących integralność skóry i włosów przed szkodliwymi procesami utleniania. 

    Z uwagi na to, że bambus jest bogatym źródłem flawonoidów stosuje się go również jako składnik kosmetyków poprawiających krążenie krwi i naczynia krwionośne. Bambus ma korzystny wpływ na odżywianie i pielęgnację cebulek włosów i zagęszczanie kosmyków, dlatego często możemy go znaleźć w składzie szamponów. Ich działanie jest wykorzystywane w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry. Dodatkowo sok z bambusa chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. Ekstrakt lub sok z bambusa ma korzystny wpływ na wygładzenie skóry i ma właściwości nawilżające, ściągające, antygrzybiczne i antybakteryjne. Bambus prowadzi do stymulacji produkcji kolagenu, wzmocnienia naczynek i eliminacji zaczerwienień.

    Your Pure Beauty – żel z bambusa

    Your Pure Beauty Bamboo Soothing Gel to wielofunkcyjny żel bogaty w ekstrakt z bambusa, który zawiera witaminy: C, D i B, aminokwasy, minerały, białka, przeciwutleniacze, flawonoidy, alantoinę i D-panthenol. Żel Your Pure Beauty nawilża i odżywia skórę, pielęgnuje włosy oraz przyczynia się do łagodzenia podrażnień po goleniu, depilacji i opalaniu. 

    Bambus- właściwości kosmetyczne

    Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji