Zostaw nam swoje dane a my skontaktujemy
    się z tobą najszybciej jak to możliwe

    Administratorem danych osobowych przekazanych za pomocą formularza kontaktowego jest ADEX COSMETICS&PHARMA SP Z O.O. z siedzibą w Warszawie, ul. Rondo Organizacji Narodów Zjednoczonych 1, 00-124, który na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO przetwarza przekazane dane w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do danych i ich sprostowania. Z pełną informacją można zapoznać się TUTAJ

    Wąkrotka azjatycka – cenny adaptogen w kosmetykach

    18.08.23
    Adex
    Wąkrotka azjatycka – cenny adaptogen w kosmetykach

    Rośliny stanowią bogate i nadal nieodkryte w pełni źródło składników aktywnych. Wąkrotka azjatycka w ciągu ostatnich lat zyskała duże zainteresowanie pod względem naukowym. Ten wyjątkowy surowiec został odkryty ponad cztery tysiące lat temu przez Ajurwedów i ma ogromną listę zastosowań w wielu dziedzinach przemysłu. Swoją popularność zawdzięcza wielokierunkowemu działaniu. Wiele badań naukowych potwierdza skuteczność przeciwrodnikową, regenerującą i przeciwstarzeniową wąkrotki azjatyckiej. Co więcej, surowiec ten należy do popularnej grupy składników zwanej adaptogenami. Czym właściwie są adaptogeny? Jakie dokładnie właściwości kosmetyczne posiada wąkrotka azjatycka?  Dlaczego jest szeroko wykorzystywana do w przemyśle kosmetycznym i produkcji private label? Zapraszamy do przeczytania artykułu.

    Czym są adaptogeny?

    Adaptogeny – to substancje wspomagające i umożliwiające przystosowanie się organizmu do nieodpowiednich i niesprzyjających warunków środowiskowych. Termin ten poruszony został po raz pierwszy w 1947 r. przez rosyjskiego uczonego Lazareva. Adaptogeny określają substancje wykazujące właściwości normalizujące, jednak nie blokujące podstawowych funkcji organizmu. Działają na poziomie komórkowym poprzez układy enzymatyczne i hormonalne, lecz dokładny sposób ich działania nie został jeszcze w pełni zbadany. Kluczowymi funkcjami adaptogenów jest wspieranie zdolności organizmu do walki ze stresem, niwelowanie skutków stresu, pobudzanie układu odpornościowego, zapobieganie działania wolnych rodników, wspieranie prawidłowego funkcjonowania organizmu, działanie przeciwzapalnie, utrzymywanie prawidłowej homeostazy organizmu. Adaptogeny wywołują reakcję umożliwiającą przystosowanie się organizmu zawsze w jednakowy sposób bez względu na rodzaj czynnika stresowego. Potwierdzono także brak zależności między rodzajem związków chemicznych, a mechanizmem ich działania. U wąkrotki azjatyckiej za aktywność adaptogenną odpowiadają saponiny triterpenowe.

    Substancje adaptogenne w kosmetykach pobudzają odnową komórkową, zwiększają odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, wzmacniają jej barierę ochronną, działają przeciwutleniająco, kojąco i łagodząco, poprawiają kondycję skóry, regenerują, normalizują, aktywują zdolności antystresowe i pomagają utrzymać zdrowy stan skóry.

    Co wiemy o wąkrotce azjatyckiej?

    Wąkrotka azjatycka – Centella Asiatica (Linn.) Urban, określana jest na wiele sposobów, m.in.: tygrysie ziele, Gotu kola, Brahmi, Saraswati bądź w skrócie Cica. Ta cenna roślina lecznicza wykorzystywana tysiące lat temu w medycynie ajurwedyjskiej, wywodzi się z tropikalnych terenów Indii, Chin, Japonii, Malezji, Indonezji, Sri Lanki oraz Południowej i Środkowej Ameryki. Rośnie w obszarach o wysokiej wilgotności, głównie przy brzegach zbiorników wodnych oraz w wilgotnych, nasłonecznionych i skalistych miejscach. To płożąca roślina z rodziny baldaszkowatych. Przyozdobiona w nerkowato-okrągłe liście o karbowanej krawędzi. Poniżej przedstawiono zdjęcie rośliny. Wygląd rośliny oraz jej skład chemiczny zależny jest od warunków środowiskowych, w których się rozwija. Zwykle jako surowiec wykorzystuje się większość części tej rośliny, w tym łodygi, liście i części nadziemne. W kosmetykach kryje się pod nazwa INCI: Centella Asiatica Leaf Extract, Centella Asiatica Oil, Centella Asiatica Extract, Centella Asiatica Root Extract, Centella Asiatica Leaf Water, Centella Asiatica Flower/Leaf/Stem Extract.

    Wąkrotka azjatycka – cenny adaptogen w kosmetykach

    Źródło:

    https://www.czytelniamedyczna.pl/3546,wkrota-azjatycka-centella-asiatica-l-waciwoci-lecznicze.html

    Ciekawostka

    Nazwa Tygrysie Ziele wywodzi się z legendy indyjskiej mówiącej o tym, że tygrysy wycierały się o liście rośliny w celu zagojenia swoich ran i blizn, stąd obecnie związki chemiczne wyizolowane z wąkrotki azjatyckiej stanowią składnik aktywny w w preparatach przeznaczonych na rany, zadrapania i blizny.

    Wiążącymi składnikami aktywnymi wąkrotki azjatyckiej odpowiadającymi za jej wieokierunkowe działanie są pentacykliczne saponiny triterpenowe (centellozyd, madekasozyd, azjatykozyd, scefoleozyd, bramozyd, braminozyd, tankunizyd) oraz kwasy azjatykowy, bramikowy, madekasowy i centelikowy. Saponiny triterpenowe stanowią wtórne metabolity rośliny. Centella Asiatica bogata jest również w olejki eteryczne (monotrpeny i seskwiterpeny), flawonoidy (izokwercetyna i astragaina), fitosterole, cukry (ramnoza, arabinoza, fruktoza, sacharoza, rafinoza), kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy i jego izomery), aminokwasy (glicyna, seryna, alanina, fenyloalanina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy), karotenoidy (luteina, β-karoten) oraz oleje palmitynowy, lignocerylowy, stearynowy, linolowy i linolenowy i witaminy: z grupy B, A, C, K, E oraz magnez. Zawartości substancji aktywnych w roślinie różnią się od siebie w zależności od stadium jej rozwoju i od miejsc w jakich jest uprawiana.

    Do najpopuarniejszych ekstraktów pozyskiwanych z tej rośliny zalicza się TECA (Titrated Extract of Centella Asiatica) – mianowany ekstrakt z Centelli, TTFCA (Total Triterpenoid Fraction of Centella Asiatica) – frakcja triterpenów Centelli skadająca się z kwasu azjatykowego (30%), kwasu madekasowego (30%) i azjatykozydowego (40%), a także TTF (Total Triterpenic Fraction) – całkowita frakcja związków triterpenowych obejmująca mieszaninę kwasu azjatykowego i kwasu madekasowego w stężeniu 60% oraz azjatykozyd w stężeniu 40%.

    Wąkrotka azjatycka – właściwości i działanie kosmetyczne

    Wąkrotka azjatycka to silny adaptogen, który posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny co zostało potwierdzone w wielu badaniach in vitro i in vivo. Z uwagi na obecność związków przeciwrodnikowych ekstrakt z tej rośliny skutecznie neutralizuje wolne rodniki i zapobiega powstawaniu reaktywnych form tlenu chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Uznano, że ekstrakty z C. asiatica mają porównywalny poziom aktywności przeciwutleniającej do ekstraktów z rozmarynu, ekstraktów z szałwii, witaminy C i ekstraktu z pestek winogron.

    Wąkrotka azjatycka ceniona jest również za swoje działanie antycellulitowe. Cellulit, zwany lipodystrofią dotyczy nieprawidowego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej powodując zmiany w tkance podskórnej wpływając jednoczesnie na zwężenie małych naczyń krwionośnych. Dowiedziono bowiem, że ekstrakt z tej rośliny wykazuje właściwości lipolityczne, zwiększając stężenie cyklicznego monofosforanu adenozyny i ograniczając aktywność fosfodiesterazy, skutecznie ogranicza kumulowanie się tłuszczu w komórkach. W jednych z przeprowadzonych badań, w którym grupa 60 kobiet stosowała preparat zawierający wyciąg z wąkrotki azjatyckiej, zaobserwowano po okresie 4 miesiecy u 85% z nich poprawę kondycji skóry w obszarze objętym cellulitem. W zabiegach antycellulitowych wykorzystywana jest również w związku z działaniem poprawiającym mikrokrążenie i wzmacniającym naczynia krwionośne.

    Wąkrotka azjatycka doceniana jest również za poprawę jędrności i elastyczności skóry. Roślina ta dzięki zawartości kwasu azjatykowego, madekasowego, azjatykozydu i madekasozydu stymuluje proliferację fibroblastów oraz zwiększa produkcję kolagenu oraz elastyny, dzięki czemu działa silnie przeciwstarzeniowo, wygładza i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Związki triterpenoidowe wpływają również na syntezę glikozaminoglikanów, szczególnie kwasu hialuronowego, w związku z tym Centella dba o odpowiednie nawilżenie naszej skóry.

    Potwierdzono także, że wyciągi z wąkrotki mogą zapobiegać peroksydacji lipidów i ulenianiu protein, zapewniając równoczesnie ochronę lipidów cementu międzykomórkowego. Ponadto ekstrakty otrzymane z wąkrotki azjatyckiej wykazują działanie hamujące rozwój w stosunku do niektórych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Takie właściwości sprawiają, że wąkrotka wykorzystywana jest w np. preparatach dermatologicznych w celu przyspieszenia gojenia ran. Mając na uwadze szerokie właściwości kosmetyczne wąkrotki azjatyckiej, nie należy się dziwić, że znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków, także private label.

    Natomiast saponiny, flawonoidy i kwas fenolowy zawarte w tym adaptogenie hamują powstawanie rumienia oraz pozytywnie wpływają na funkcjonowanie bariery naskórkowej, przywracając jednocześnie homeostazę skóry. Centella wykazuje również właściwości regenerujące i wzmacniające. Kwasy triterpenowe odpowiadają natomiast za działanie łagodzące i przeciwzapalne tej rośliny. W jednym z przeprowadzonych badań dokonano pomiaru funkcjonowania bariery nakórkowej. Badanie przeprowadzono na grupie 25 osób przez okres 4 tygodni z wykorzystaniem produktów zawierających Centella Asiatica. Już po pierwszym tygodniu zaobserwowano spadek TEWL (Transepidermlnej Utraty Wody). Po czterech tygodniach średnia wartość TEWL różniła się istotnie w porównaniu z wartością wyjściową. Zmniejszenie TEWL po zastosowaniu emulsji z 5% Centella Asiatica wynosiło 18%, natomiast z 2,5% Centella Asiatica wynosiło 10%. Spadek TEWL związany był głównie z obecnością w ekstrakcie substancji, które wiązały wodę na powierzchni warstwy rogowej naskórka, tworzyły okluzyjny film hydrofilowy i poprawiały stan bariery naskórkowej, czyli m.in.: cukry, saponiny i polifenole. Takie właściwości tej rośliny potwierdzają, że jest ona bardzo cennym adaptogenem.

    Podsumowanie

    Wąkrotka azjatycka stanowi jedną z bardziej interesujących roślin adaptogennych wykorzystywanych w kosmetykach. Posiada cenne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, antycellulitowe i nie tylko. Szerokie spektrum działania sprawia, że roślina ta ma duży potencjał jako składnik w wielu gałęziach przemysłu. Lista kosmetyków z wykorzystaniem C. asiatica w ostatnich latach, naprawdę się rozwinęła. Wąkrotka azjatycka wykorzystywana jest w kremach do twarzy, basamach do ciała, odżywkach, szamponach, maseczkach, tonikach i wielu innych produktach.

    Zapraszamy do kontaktu – zajmiemy się produkcją kontraktową preparatów kosmetycznych z tą niezwykłą rośliną!

    Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji