Zostaw nam swoje dane a my skontaktujemy
    się z tobą najszybciej jak to możliwe

    Administratorem danych osobowych przekazanych za pomocą formularza kontaktowego jest ADEX COSMETICS&PHARMA SP Z O.O. z siedzibą w Warszawie, ul. Rondo Organizacji Narodów Zjednoczonych 1, 00-124, który na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO przetwarza przekazane dane w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do danych i ich sprostowania. Z pełną informacją można zapoznać się TUTAJ

    Chlorofil – zielone złoto w kosmetyce

    01.07.22
    Adex
    Chlorofil – zielone złoto w kosmetyce

    Codziennie nasza skóra mierzy się z wieloma czynnikami, które pogarszają jej stan i sprawiają, że wymaga dokładnej oraz bogatej pielęgnacji. Przywrócenie cerze blasku oraz ładnego, zdrowego kolorytu wymaga czasu, a także odpowiednio dobranych kosmetyków, przeznaczonych do konkretnych wymagań skóry. Z pomocą przychodzi chlorofil – ostatni trend wśród kosmetyków, który zyskuje na popularności dzięki wielu dobroczynnym właściwościom. 

    Czym jest chlorofil? 

    Chlorofile są głównymi barwnikami fotosyntetycznymi, występującymi u organizmów zdolnych do przeprowadzania procesu fotosyntezy, np. roślinach, glonach, bakteriach fotosyntezujących. Dzięki nim rośliny zawdzięczają zieloną barwę. Chlorofil bierze udział w procesie fotosyntezy, którego istotą jest redukcja dwutlenku węgla do cukrów prostych w obecności energii świetlnej, którą chlorofil absorbuje (wchłania):

    6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2

     

    Chlorofil – zielone złoto w kosmetyce

    Rysunek 1 Chlorofil

    Chlorofile nie są jednorodną grupą barwników, w naturze występuje wiele ich odmian, które są oznaczane kolejnymi literami alfabetu (a,b,c,d oraz barwniki pokrewne, np. bakteriochlorofile: a,b,c,d,e i g) jednak u roślin nasiennych, występują dwa rodzaje chlorofilu: a, absorbujący światło czerwone i fioletowe oraz b, absorbujący światło niebieskie. Światło w zakresie fal zielonych ulega odbiciu od cząsteczek barwnika, co sprawia, że rośliny są zielone.

    W produktach kosmetycznych najczęściej wykorzystywany jest chlorofil wyekstrahowany z liści miłorzębu japońskiego, można go znaleźć w składzie INCI pod nazwą: Chlorophyllin copper complex. Wykazuje kluczowe cechy, dzięki którym można go znaleźć w wielu produktach:

    – redukuje nieprzyjemny zapach (dezodoranty),

    – jest silnym antyoksydantem i chroni naszą cerę przed działaniem wolnych rodników, a więc zapobiega procesom starzenia się skóry (kremy, balsamy, sera),

    – ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozwój bakterii odpowiadających za powstawanie nieprzyjemnego zapachu, odświeża oddech, co jest szeroko stosowane w produktach typu pasty do zębów czy płukanki,

    – działa regenerująco i intensywnie nawilżająco na naskórek – świetnie nada się dla cer podrażnionych,

    – poprawia kondycję i wyrównuje koloryt skóry zmęczonej i poszarzałej oraz sprawia, że skóra staje się promienna,

    – działa łagodząco i odżywczo,

    – jest naturalnym odpowiednikiem barwników syntetycznych, można uzyskać z niego szeroką gamę barw, np. barwę jasnoniebieską uzyskamy poprzez zastąpienie centralnego atomu magnezu (Mg) atomem miedzi (Cu),

    – jest niezwykle bogaty w witaminy A, C, E i K i minerały, które odgrywają kluczową rolę w pielęgnacji skóry.

    Podsumowanie

    Chlorofil jest więc bardzo cennym surowcem, który znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach – od przemysłu kosmetycznego, do spożywczego. Nieustannie trwają badania nad jego dobroczynnym wpływem na organizm i skórę. Jest coraz częściej spotykany w różnych produktach i preparatach, dzięki czemu staje się coraz bardziej popularny wśród konsumentów.

    Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji